Pauli Juhani Pitkänen

Nälkäkuolema vai liikalihavuus

Riittävätkö ruokavarat väestön kasvuun, usein kysytään ?

Kyllä riittävät !

YK:n ympäristöohjelman mukaan ruokaa riittäisi noin 10 miljardille ihmiselle, eli reilusti ylitse nykyisen väestömäärän. Kaikille ei elämisen perustarve  ole itsestäänselvyys, sillä ruokavarat jakaantuvat hyvin epätasaisesti ja ihmisiä kuolee ruuan puutteeseen. Kuitenkin liikalihavuus on kuolinsyynä jo kolmekertaa yleisempää kuin ravinnon puute.

Nälänhätä maapallollamme  painottuu Afrikkaan, Saharan eteläpuolella,  missä suurin köyhyys vallitsee. Afrikassa äärimmäinen köyhyys  laski alle puoleen alueen väestömäärästä vuonna 2005,  kun se  maailman väestöstä  oli  vuonna 2008  22 % ja vuonna 1981 peräti 51 prosenttia.(Wikipedia)  

Aliravitsemuskuolemien määrä on vähentynyt ripeästi ennätyksellisen alas . Kalorien saanti kehitysmaissa on parantunut ja ruuan hinta on alentuntunut. Uusia ongelmia on ilmaantunut, kuten ilmastomuutos.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Suomessa oli viimeinen nälkäkatasrofi 1860-luvulla, jolloin väestömäärä supistui kahdeksalla prosentilla. Luonnonolosuhteet olivat vuosikymmenen lopussa usean vuoden ajan viljelylle hyvin epäedullisia.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Ilmastomuutos tuo Afikkaan epävakautta. Sadekausien ja kuivien kausien ajankohdat ovat arvaamattomampia, mikä vaikeuttaa viljelyä, kun kasvukausi lyhentyy. Keskilämpötilan nousu edistää kuivuutta ja lisää nälänhädän riskiä. Sateidenmäärän pysyvästä vähenemisestä ei wikipedian mukaan ole selkeää näyttöä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Suomessa pettuleipää on käytetty nälkävuosina lisäravintona, viimeksi kansalaissodan aikana. Männyn kaarman alta on saatu muutama kilo pettua ruisjauhojen sekaan ja kokemusten mukaan, kun petun osuus on noin 40 %, maku olisi parhainta.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Liikalihavien osuus kehittyneissä maissa vaihtelee suuresti, kun se on Japanissa 4 prosenttia, niin Yhdysvalloissa yli 30 %. Suomessa joka viides eli 20 prosenttia ihmisistä on vakavammin ylipainoisia.
Liikalihavaksi ihminen WHO:n mukaan määäritellään, kun painoindeksi on yli 30. Vakavasti ylipainoiset kuolevat keskimäärin 10 vuotta keskipainoisia aikaisemmin ja 15 kilon ylipaino kasvattaa riskiä 30%.
Suomi on saanut tunnustusta sokeria ja rasvaa sisältävien elintarvikkeiden verotuksesta.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Jos kerran joka viides on vakavammin ylipainoinen, mutta joka kymmenes alkoholin suurkuluttaja, niin miksi vain alkoholista puhutaan ja kauhistellaan?

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Hyvä huomio . Liikalihavuus aiheuttaa arviolta muutamon prosentin lisäkulun valtion budjettiin. Alkoholin haittojen on arvoitu olevan jopa 2 miljardin luokkaa, jos oikein muistan. On hyvä, että terveyshaitoista puhutaan ja on siirrytty puhumaan tupakasta alkoholiin ja sen haittohin kiinnitetty huomiota.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Vuonna 2012 Suomessa tehtiin 10000 ihmiselle satunnaisotannalla 25-74 vuotiaille FINNRISKI-tutkimus. Itse satuin onnellisesti arvonnan kohteeksi ja kävin testeissä. Painoindeksi minulla on on ollut pitkään 25 paikkeilla. Painoa en saa laskettua, mutta olen onnellinen siitä, että painoni ei ole vuosikymmeniin noussut.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Ruuanhinta on noussut viimeaikoina merkittävästi. Huomioitavaa on, että väestökasvaa,samoin tuotanto. Ruuan puute ei ole nostamassa hintaa, vaan ruokavarastojen suurentamisen puute. Varastoissa olevan ruuan määrä jatkaa suhteellista laskuaan, mikä sitten nostaa ruuan hintaa.

Tässä mielessä osakeyhtiöillä voi olla sormensa pelissä.

Hinnan kohoaminen pitkään jatkuttuaan varmasti vaikuttaa nälkäkuolemien lisääntymiseen. Maailmaan pitää rakentaa lisää varastotilaa, että ongelmasta päästään irti.

Ihmiselämä ei ole, eikä saa olla pelinappula.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

CO2-raportin uutiskirje 03.01.2014
"Ruoan saatavuus maailmassa on lisääntynyt - samalla riippuvuus ruoan kaupasta on kasvanut
Julkaistu: 03.01.2014 09:48"

Uuden tutkimuksen mukaan riittävästi ruokaa (yli 2 500 kaloria päivässä) saavan väestön osuus on lähes kaksinkertaistunut 61 prosenttiin. Kriittisen vähäisellä ruoalla (alle 2 000 kaloria päivässä) elävien ihmisten määrä on puolestaan kutistunut 52 prosentista kolmeen."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset