Pauli Juhani Pitkänen

Suomi-Venäjä-seura 70-vuotta.

 Vasta vietimme Suomi-Venäjä-seuran (SVS )(ent.Neuvostoliitto) 70-vuotisjuhlia.  Seura perustettiin vuonna 1944. Uuden jännitteisyyden aikana seuran merkitys on kohonnut, vaikka juhlapuhujaa lienee ollut vaikea löytää pakoitteiden seurauksena.

Alla on dokumentti kertoo rauhanhiihdosta ja ystävyyden puolesta vaikeina aikoina. Suomen ulkopolitiikka perustuu itsenäisyyden säilymiseen sodassa, jonka johdosta meillä ei ole itsenäisyyden menettäneiden kansojen traumoja kannettavana. Sota tosin aina on kansakunnan pahin vitsaus. 

Rauhan ja ystävyyden hiihto ulottui Moskovasta Tornioon, jonka suoritti hiihtojoukkue Lumipyry.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/hiihtojoukkue_lumipyry_oli_urheilu...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kekkoslovakkian ajan traumoja ei ole vielä edes alettu purkamaan!

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tarkoitatko Kekkosen aikaa Suomessa. Kertoisitko enemmän traumoista ?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Liittynevät seuraaviin: Eino Uusitalo, Ahti Karjalainen, nöyristely, valehtelu, maanpetos, ilminannot, KGB ja STASI.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen Vastaus kommenttiin #3

"Liittynevät seuraaviin: Eino Uusitalo, Ahti Karjalainen..."

Millaisia traumoja Uusitalo ja Karjalainen ovat sinulle aiheuttaneet? Jotenkin alkaa kyllästyttämään tällaiset jatkuvat vihjailut jo manan majoille menneistä ihmisistä ilman että lyödään minkäänlaisia faktoja pöytään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #15

Ahti Karjalaisesta on Jukka Tarkka kirjoittanut kirjankin: Presidentin ministeri. Lue se, niin tiedät jo enemmän.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen Vastaus kommenttiin #18

Olen lukenut kirjan, sehän on jo julkaistu jo 198o-luvun lopulla. Kirja antaa Karjalaisesta varsin edullisen kuvan. Miten siitä voi traumoja saada? Traagisemman kuvan saa kun lukee Kukka-Maaria Karjalaisen kirjoittaman kirjan isästään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #15

Eino Uusitalo ehdotti Itsenaisyyspäivän siirtämistä päivään, jolloin alkoi välirauha 1944. Karjalainen oli KGB:n nimittämä Kekkosen kruununprinssi.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen Vastaus kommenttiin #27

"Eino Uusitalo ehdotti Itsenaisyyspäivän siirtämistä päivään, jolloin alkoi välirauha 1944."

Eihän se ihan noin mennyt. Uusitalo esitti Suomelle toista itsenäisyyspäivää jatkosodan päättäneen Moskovan välirauhan päivämäärälle 19. syyskuuta. Uusitalo kalasteli itänaapurin suosiota ehdotuksellaan, mutta sitähän yrittivät monet muutkin sen ajan poliitikot.

"Karjalainen oli KGB:n nimittämä Kekkosen kruununprinssi."

Heh heh. Suomi on tasavalta, jonka päämies on vaaleilla valittava presidentti. Tuskinpa KGB ainakaan kruununprinssejä nimesi mihinkään. Neuvostoliitto ei peitellyt omaa suosikkiaan Kekkosen jatkajaksi, ei se minkään valtiollisen turvallisuuskomitean yksityisasia ollut. Tapaus todistaa suomalaisen kansanvallan toimivuutta myös tuona aikana; Karjalainenhan ei päässyt edes presidenttiehdokkaaksi.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #27

Minun tietääkseni Karjalaisen välit Kekkoseen viilenivät. Olisiko Karjalainen astuvat jossain vaiheessa varpaille. Valta turmelee, ja suuri valta vielä enemmän. Liian pitkä hallitseminen voi tuoda kanskunnalle hankaluuksia.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minulle ainakin jäi Kekkosesta ihan oikea trauma. Äijän jäinen tuijotus hallitsi telkkaria, lehtiä ja vuoden 1978 "presidentinvaaleissa" katukuvaakin. Lapsikin ymmärsi, että meneillään oli farssi, jolle kukaan ei nauranut.

Aikuiset puhuivat erehtymättömästä maan isästä hyvin varovasti ja hieman hyssytellen. Vain harva uskalsi nauraa, kun kahdeksankymppisen hiihtolenkeistä ja loistavasta kunnosta uutisoitiin yhä useammin. Kyllä suuri kansallinen trauma on se, miten tuon kaiken annettiin tapahtua.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #6

Olet aivan oikeassa, Kekkonen sai olla liian vanhana maan Presidenttinä, kuten Juho Paasikivikin. Idänsuhteet loivat paineita jatkuvuuteen, eikä normaalinpaa käytäntöä silloin ajateltu, kunnes ongelma esiintyi.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Olet aivan oikeassa, että Suomen ulkopoliittinen liikkumatila oli kapea, kun hävisimme sodan. Sen seurauksena jouduimme opettelemaan vihollisen rakastamista. Tämähän on tunnetusti vaikeaa.

Aseveljet, Lottajärjestö jne. olivat henkisessa pannassa, eikä sota-ajan traumoja voitu normaalissa järjestyksessä käsitellä, valitettavasti!

Kun ulkopolitiikassa huomioitiin itä, niin talouspolitiikassa lähennyttiin askal askeleelta länttä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkei se vihollisen rakastamaan oppiminen kaikkein vaikeinta ole ollut, mutta se, että oma presidentti kääntyi tuota korttia hyväksi käyttäen omaa kansaansa, vapaata yhteiskuntaa ja perustuslain takaamia vapauksia ja oikeuksi vastaan - siitä niitä traumoja syntyi.

Poikkeuslaki vain pahensi tätä, samoin se, ettei mies ymmärtänyt vetäytyä ajoissa. Kaksi kautta olisi riittänyt ja v. 1968 vastaehdokas Matti Virkkunen kehiin.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Olet aivan oikeassa, että Kekkosen kausi oli liian pitkä. Viimeinen kausi olisi saanut jäädä olematta, johon muistaakseni Demarit pyysivät Kekkosta jatkamaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tshekkoslovakian miehityksen 1968 jälkeen Neuvostoliitto eli aggressiivista vaihetta eikä Suomen presidentiksi voinut tulla muu kuin Neuvostoliiton hyväksymä/valitsema ehdokas. Matti Virkkunen ei sellainen ollut. Ahti Karjalainen oli, joten meidän olisi voinut käydä vielä paljon huonomminkin.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kyllä näin oli, koska Neuvostovastaisuutta pyrittiin hiljentämään. Demokratia kuitenkin pelasi ja kansa sai äänensä sitä kautta kuuluviin. Minusta Presidentti Niinistö sanoi viisaaasti, "onkohan Venäjä jo varmasti haukuttu."

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

"mutta se, että oma presidentti kääntyi tuota korttia hyväksi käyttäen omaa kansaansa, vapaata yhteiskuntaa ja perustuslain takaamia vapauksia ja oikeuksi vastaan..."

Esität ikään kuin tosiasiana traumaattisen mielikuvituksesi tuotteita - toivottavasti helpottaa. 1968 kansa äänesti valtavalla enemmistöllä Kekkosen presidentiksi. Vennamokin olisi ollut Virkkusta parempi vaihtoehto.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Pertti, mitä tarkoitat maanpetoksella ? Tarkoitatko sitä, että Suomi joutui huomioimaan itää, vai jotain muuta. Ennen sanottiin niin, että poliitikolla pitää olla joku kotiryssä, eli kanava Neuvostoliittoon.Ilmeisesti tarkoitat Tiitisen julkaisematonta listaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän moni huippupolitiikko toiminut KGB:n ja STASIN tietolähteinä tuolloin? Pikku tekijät vain saatiin tuomittua.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kansainvälinen jännitys heijastui Suomeen noottikriisin muodossa.Tässäpä pätkä Kekkosen puheesta vuodelta 1961.

http://youtu.be/AWBZtnuBPrk

Toimituksen poiminnat