Pauli Juhani Pitkänen

Monenlaista palkanmaksua ?

Suomea pidetään vähän korruptuneena maana, mikä on Suomen yksi vahvuus. Likaisen rahan käytöllä ei rakenneta maata, mutta onko laillinen laittomuus pesiytymässä maahamme ? Tälläinen kysymys nousee mieleen, kun valtion työmarkkinatoimikunnan palkanmaksuohjeita on lukenut niille, jotka tekevät prosenttiosuutta työajasta. Vääjäämättä nousee kysymys, että osa-aikatyötä valtionhallinnossa ei suosita, vaan tehdään se tosi hankalaksi. Palkkahan maksetaan tehdystä työstä, ja siihen kuuluu myös oikeus lomaan, että ihmiset jaksavat olla töissä.

Jos käsitän oikein, niin järjestelmässä maksetaan loma-aikana koko loma-ajan palkka kerralla, vaikka harvapa kaikkia lomapäiviä pitää yhdellä kertaa. Kukapa ei tarvitsisi lomaa useamman kerran vuodessa. Kun kerran loma-ajan palkka on maksettu, niin muilta loman osilta sitten pidätetään lomanaikana tuleva palkka, mikä sinänsä on aivan oikein tälläisella systeemillä.  Mutta se ei riitä.  Esimerkiksi, jos on lomalla perjantaina ja maanantaina, niin valtio vähentää kahden lomapäivän sijasta neljän päivän palkan. Tulkintojen mukaan viikonloppu ja muut julkiset pyhät pyhät ovat lomaa, jos se tulee loman sisälle. Tämä tulkinta ei koske kokopäivätyötä tekeviä.

Viikonloppuna ei saa tehdä töitä, mutta loma-ajanpalkka voidaan ottaa niiltäkin päiviltä pois, milloin työtä ei saa tehdä.

Suomennettuna kesäloman ulkopuolella pidettävä loma-ajanpalkka maksetaan yhdellä kertaa, mutta voidaan periä takaisin maksimissaan kaksinkertaisena, jos pitää pe-ma lomia. Sen lisäksi loman irtopäiviä ei saisi pitää ,vaan loma pitäisi pitää kerralla koko viikko, jolloin viiden päivän sijasta menetetään 7 päivän loma-ajan palkka. Ilmeisesti viikkolomilla pyritään vähentämään palkkojen viikonloppumenetyksiä.  Näitä ohjeita työpaikalla on kyselty ja ihmetelty. Onko tälläinen tulkinta suotavaa ??  Voidaanko loma-ajanpalkka maksaa etukäteen, kun lomia ei vielä ole pidetty ? Hankalaksi menee työn ja kotielämän, työn ja muun elämän suunnittelu. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Vuosiloma, -korvaus, osa-aikatyö, ylityö, lisätyö, työpäivä, arkipäivä, (vähimmäis)viikkotyö, nollatuntisopimus, työtuntikirjanpito, sopimuspalkat, korotusajankohdat, verot, sotut, vakuutukset jne. ovat osioita, jotka pitää olla kirkkaana mielessä molemmin puolin, jos aikoo pitää työntekijää ilman, että tulee näppylöitä. Hoitelin vaimon osa-aikatyöntekijän hallintoasioita viime kuuhun asti, kunnes työntekijä jäi eläkkeelle. Uutta ei tule.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Ilmeisesti palkanmaksulla on vaikeuksia tai työlästä laskea, niin työntekijöiden lomaoikeudet vaikeutuvat. Eikö joustavia palkanmaksuohjelmia ole kehitelty ?

Toimituksen poiminnat