Pauli Juhani Pitkänen

Tuomittiin Jumalanpilkasta

Mitä on sananvapaus ? Saako sananvapaudella olla rajoja ? Saako puhua, mitä sylki suuhun tuo ja mieleen juolahtaa ? Rajoittaako Jumalanpilkkasäädös sananvapautta vai antaako se turvan uskonnolliselle vakaumukselle. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin Jumala-sanan käyttö on vihreille Ville Niinistön ajatusten tulkitsijana ongelma. Jos ei usko Jumalaan, miten sitä voi pilkata ? Mitä on vapaus ja vastuu ? Ville Niinistön tulkinta siitä, että sananvapaus ei toimi, ei perustu elämään, koska muistaakseni vastahan Suomi valittiin sananvapauden ykkösmaaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Jumalanpilkasta tuomion voimme myös lukea Raamatun sivuilta. Maailman tunnetuin oikeudenkäyntihän on se, että Jeesus Kristus Jumalan Poikana tuomittiin Jumalan pilkkaamisesta. Miten ihminen voisi olla muka Jumalan Poika? Tässä näkyy se sokeus uskon asioissa, että erilailla uskovat voivat tuomita toisia väärin perustein, kun mennään uskon alueelle. Tälläinen tappamisen toiminta ei ole Jumalan rakkaudesta, kuten esim. noitavainoissa on tehty, vaan kaikilla on ja tulee olla vapaus uskonnonharjoittamiseen, kunhan siinä kunnioitetaan ihmisarvoa, kuten kristillisesti ajateltuna uskoen, että ihminen on Jumalan luomistekoa.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Raamatussa on kristillinen näkemys sananvapaudesta. Se antaa selvän viestin siitä, että sananvapauteen kuuluu rajat. Kieli on pieni elin, mutta se sytyttää palon. Kuinka paha kieli todella on synnyttänyt näitä murhenäytelmiä ja lisää varmaan valitettavasti tulee. Raamatun ilmoituksen mukaan suu on sydämen tulkki ja ihminen joutuu puheistaan myös vastuuseen Jumalan edessä. Uskovainen haluaa välttää kielen syntejä ja olla kuuliainen Jumalan tahdolle.

Mark.3
28.Totisesti minä sanon teille: kaikki synnit annetaan ihmisten lapsille anteeksi, pilkkaamisetkin, kuinka paljon pilkannevatkin;
29. mutta joka pilkkaa Pyhää Henkeä, se ei saa ikinä anteeksi, vaan on vikapää iankaikkiseen syntiin."
30. Sillä he sanoivat: "Hänessä on saastainen henki".

http://www.paivamies.fi/usko-ja-elama/paakirjoituk...

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Jumalanpilkkasäädös rajoittaa sananvapautta ja on siten ihmisoikeuksien vastainen, ja sellaisena se pitäisi kumota.

Tämän takia olenkin asiasta tehnyt kansalaisaloitteen.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Oula, ihmisoikeuksista puhutaan artiklassa 18.Oletko tutustunut ?

Ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus

18. artikla

Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omatunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja.
Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus

Mitä ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus tarkoittaa?

Ihmisoikeuksien julistus ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset suojaavat ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapauden. Uskonnolliset ja ei-uskonnolliset vakaumukset ovat yhtä suojattuja.

Oikeus antaa ihmiselle vapauden omaksua oman vakaumuksensa mukainen maailmankatsomus: ihminen saa uskoa, mihin haluaa. Vakaumus voi olla uskonto tai muu eettinen katsomus. Ihmisillä on myös oikeus liittyä uskonnolliseen tai muuhun katsomukselliseen yhdyskuntaan tai erota siitä. Jokainen voi myös perustaa oman maailmankatsomuksellisen yhdyskunnan.

Jokainen saa valita, mihin uskoo. Sen lisäksi julistuksessa annetaan oikeus harjoittaa, julistaa ja opettaa omaa maailmankatsomusta. Katsomus ei kuitenkaan voi oikeuttaa loukkaamaan muiden ihmisten oikeuksia.

Perustuu tekstiin Scheinin: Yhteiset ihmisoikeutemme.

Lue lisää eri uskontojen suhteesta ihmisoikeuksiin osiosta Suomessa -> Uskonnollisia ryhmiä ja uskontojen merkityksestä konfliktien syntymisessä osiosta Mitä ne ovat

Aiheesta lisää:

2 - Ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus ihmisoikeussopimuksissa
3 - Ihmisoikeustuomioistuinten päätöksiä
4 - Pohdi ja keskustele!

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Mitä ihminen kylvää sitä hän niittää. vaikka sananvapaus käytännössä toimii Suomessa esimerkillisesti, niin sananvapaudella on useita rajoituksia joita harvoin tarvitaan laissa käyttää ja hyvä niin.

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Tässäpä yksi esimerkki huonosta sananvapaudesta. Länsimainen hapatus ei ole kaikkien mieleen, vaikka ylimielinen ihminen sellaisessa harhassa elää.

http://yle.fi/uutiset/intian_hindut_tuohtuivat_usk...

Toimituksen poiminnat