Pauli Juhani Pitkänen

Alkoholista piimään !

On hyvä, että säpinää alkoholin käytöstä on syntynyt. Keskustelu on paikallaan, että tätä asiaa voidaan sanallisesti käsitellä, että yhteiskunnan pitää kantaa vastuuta terveyteen liittyvistä asioista. Keskustelulla ei kuitenkaan ole tarkoitus syyllistää ketään, vaan katsoa asioita yhteiskunnallisesti.

Alkoholin haitat yhteiskunnalle ovat viisinkertaistuneet 20 vuoden aikana. Vuonna 1990 taloudelliseksi hävikiksi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan oli noin 212 miljoonaa euroa ja vuonna 2012 lähes miljardi euroa.(Yle uutiset 21.10.2012.) Haittojen määrä on lisääntynyt erityisesti naisilla, kun väkevien juomien käytön seurauksena huostaanotot lisääntyivät, itsemurhatilastot kasvoivat ja liikalihavuus yleistyi.

Yhteiskunnallisilla ratkaisuilla on ollut vaikutusta käytön lisääntymiseen.

"Tutkimuksen mukaan dramaattinen käänne suomalaisten juomisessa tapahtui vuonna 2004, jolloin alkoholin verotusta kevennettiin ja tuontirajoitukset ulkomailta purettiin. Valtio hyötyi veronkevennyksestä noin miljardilla eurolla, mutta samalla sairaalapalvelujen tarve, sosiaalikulujen kasvu ja inhimillisen pääoman menetykset aiheuttivat kunnille noin kahdeksan miljardin menot."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Sandberg

Kyllähän alkoholit voisi poistaa huoltsikoilta ja kioskeilta.Ehkä pysyisivät pystyssä ilman niitäkin.Jäisi moni heräte ostos suorittamatta.Rahat ja terveys säästyisi hiukka.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Keskustan kannattajista erittäin monen leipä tulee alkoholista. Esimerkiksi Pohjanmaalla viljellään valtavasti raaka-ainetta Altian Koskenkorvan ja Rajamäen tehtaille. Samoin olutteollisuus kuluttaa mallasohraa.

Suomessa on kymmeniä kuntia, jotka ovat 100 prosenttisesti keskustan hallitsemia. Niissä olut- ym. juomavirrat tuovat myyjille valtavia tuloja.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Yhteiskunnallisesti olisi parempi, että päihteisiin ja huumeisiin menevät rahat menisivät hyödyllisimpiin kohteisiin. Päihteistä vapautuva raha käytettäisiin paljon peremmin ja moni paha asia jäisi tekemättä. Alkoholikultuuria ei pitäisi ihannoida, koska se tuo monesti mutta ei aina tullessaan monenlaista kärsimystä. Olisi hyvä, että ihminen pystyisi iloitsemaan ilman nousuhumalaa elämästään.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kuka ihannoi alkoholikulttuuria?

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

On hienoa, että raittiuden arvostus on nuorison keskuudessa kasvanut. Mahtavaa, eikö totta. Reakointi olutjupakassa kertoo tölkkikulttuurin ihannoinnista.

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #11

Miten se kertoo alkoholin ihannoinnista, että ymmärtää kuinka älytön kyseinen ehdotus oli? Älyttömyyksiin pitää reagoida.

Olisiko maidon ihannointia, jos sen siirtämistä suoraan meijeriltä ostettavaksi protestoitaisiin? Tai jos lähiliikenteen busseihin pääsisi vain linja-autoasemalta, olisiko se julkisen liikenteen ihannointia jos siitä vihastuisi?

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #12

"Alkoholismi usein lähtee käyntiin keskioluen päivittäisestä käytöstä."

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #13

En vieläkään näe sitä ihannointia.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #14

Jos näin on, niin sehän on ihan myönteinen näkemys.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Alkoholin haitat yhteiskunnalle ovat viisinkertaistuneet 20 vuoden aikana. Vuonna 1990 taloudelliseksi hävikiksi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan oli noin 212 miljoonaa euroa ja vuonna 2012 lähes miljardi euroa"

Alkoholin haittojen lisääntymisen arviointi pelkkään hintalappuun katsomalla ei liene kovin kuvaavaa. Kaiken muunkin hinta on noussut.

Kun alkoholin kulutus ei ole kasvanut mitenkään dramaattisesti, on aika outoa väittää että haitat olisivat:
http://www.findikaattori.fi/fi/55

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Suomalaisilla lienee perinnöllinen taipumus alkoholin väärin käyttöön, alkoholisoitumiseen.
Se ,ettei Etelä-Euroopassa näy katukuvassa humalaisia
johtuu varmaan juuri erilaisesta perimästä.

Suomalaiset ovat venäläisten kaltaisia , alkoholismi
on kirouksemme , yhtä helposti jäädään koukkuun tähän aineeseen,surauksena käyttäjän ja muidenkin elämän pilalle meno.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Pitäisikö piimä ja viili, kenties jogurttikin siirtää pois elintarvikekaupasta?

http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_...

"Piimä ja viili ovat kuuluneet suomalaisten päivittäiseen ruokavalioon vuosisatojen ajan. Niiden valmistuksessa käytetty hapate sisältää joukon erilaisia maitohappo- ja alkoholikäymiseen pystyviä mikrobeja. Esimerkiksi kefiirien alkoholipitoisuus on hapatteen, käymismenetelmän, lämpötilan ja säilytyksen mukaan vaihdellen 0,06-3,0 %."

En näe mitään mieltä tässä ns. keskiolutkeskustelussa, harjoittipa sitä mikä tahansa puolue. Paljon lie vielä matkaa Etelä-Euroopan perinteiseen malliin, mutta toivon sen joskus vielä toteutuvan. Ihminen voi vahingoittaa itseään syömällä liikaa tai liian vähän, syömällä vääriä aineksia ja väärässä suhteessa. Sama pätee juomiseen. Kuin myös liikkumiseen. Kaikkeen ei silti tarvitse puuttua politiikalla eikä se ole mielestäni mahdollistakaan.

On katsottava, keskittyvätkö nämä haitat pienelle ja sama(hko)lle ryhmälle kuin aiemminkin, vai onko asia muuttunut. Jos ongelmat ovat levinneet laajempiin ihmisryhmiin, on syytä miettiä, mikä tämän aiheuttaa. Onko syrjäytyminen lisääntynyt, yhteiskunnallinen epäoikeudenmukaisuus ja monta muuta vastaavaa kysymystä. Jos on niin, näihin syihin on puututtava ja jätettävä kaljat hapanmaitotuotteiden ohella kauppaan saataville - ne kun eivät ole mitään syitä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

jep, maidot maitokauppaan ja leivät leipomoihin.

Toimituksen poiminnat