Pauli Juhani Pitkänen

Arvioita ja toimenpiteitä Britannian Breksin vaikutuksista Suomeen

Jos Britannia lähtee EU:sta, EU:n rahoitus nyrjähtää. Eroa seuraisi jonkin sortin taantuma, ulkoinen tekijä 2008 vuoden tapaan. Kuinka suuri se olisi, sitä on vaikea arvioida.Britannialla on oma kelluva valuutta ja maa on kulkenut viime vuosina noin 2 prosentin kasvu-uralla. Ulkoisen kriisin seurauksena euro vahvistuisi suhteessa muihin valuuttoihin joka taas olisi myrkkyä Suomen orastavalle kasvu-uralle. Suomi palaisi takaisin miinuslinjalle ja kiky-sopimus menettäisi merkityksensä.

Miten Suomen pitäisi varautua tilanteeseen. Suomen pitäisi tehdä nopeasti päätös erota rahaliitto eurosta, kun sitä on kansalaisaloitekin käsittelyssä. Palauttaa Suomen markka kelluvana kansalaisten käyttöön hakemaan sille kuuluvaa arvoa. Asiantuntijan mukaan tälläinen vaihe voisi teknisesti vuodessa onnistua.  Kelluva valuutta hakisi oikean arvon ja Suomi selviäisi pienin mahdollisin seurauksin.

Jos Britannia eroaa EU:sta, kilpailukykysopimus on turhaan tehty ja Suomi painautuuu uuteen taantumaan. Kuinka syvä se sitten on, sitäkin on vaikea arvioida.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Siinä rytäkässä, jos Britanniassa kansan enemistö hylkäisi EU:n, siinä olisi sopiva sauma irroittaa samalla Suomi rahaliitosta. Suomen ei pitäisi mennä uuteen taantumaan rahaliittonsa kanssa. Kansanedustajilla ja maan hallituksella on avaimet käsissä jo kansalaisaloitteenkin johdosta.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Britannia ei ole eurossa, joten kriisi voi heijastua euron ulkopuolelle vahvistaen euron arvoa. EU:n rahoituspohja heikkenisi, mikä ilmeisesti vastaavasti heikentäisi EU:ta, ehkäpä euroakin. Rahaliitossa olo on huono juttu, kun tulee tai voi tulla jokin ulkoinen häiriötekijä. Niissä olosuhteissa kelluva kotimainen valuutta hakisi sen oikean arvon. Kriiseissä euro kärjistää tilannetta merkittävästi.

Mikälaisia ajatuksia teillä herää ?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ennenkuin euroerosta puhutaan pitäisi löytyä muutama puolue, joka avoimesti kannattaisi eurosta eroamista. Sellaisiahan ei ole näkyvissä. Keskusta puhuu euron pelastamisesta ja perussuomalaiset tosiasioiden tunnustamisesta. Muista puolueista ei tässä yhteydessä kannata edes mainita.

Jos brexit toteutuu, se tietää entistä ankarampaa pienten valtioiden sitomista liittovaltiokehitykseen. Eteläisen Euroopan suuret maat tuskin ovat lähdössä ja lienevät sallivampia liittovaltiolle.

Tuskimpa brexitillä on meille suoranaisia vaikutuksia. Ne tulevat EU:n kautta. Häiriöitä siitä varmaan lopulta seuraa. Edessä on taas muutama kiky. Tämä yksihän ei riitä mihinkään.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tuleva kansalaispuolue tulee ajamaan eurosta eroa ja kannattaa kelluvaa markkaa. Perussuomalaisista lähes kaikki ymmärtävät euro-ongelman. Kansalaispuolue pyrkii kokoamaan sitoutumattomista, äänestämättä jättäneitä ja eri puolueissa olevia vähemistöjä, jotka kannattavat eurosta eroa. Tämä asia viemiseen eteenpäin vaatii oman puolueen, jotta asia saadaan keskusteluun agendalle.

Itse tulen siirtymään kansalaispuolueeseen, kun sidonnaisuudet keskustaan loppuvat ja uusi puolue alkaa toimimaan. Pidän tätä euro-ongelmaa niin perustavanlaatuisena asiana, että se menee yli nykyisen puoluesidonnaisuuden, onhan kyse koko Suomea koskettavasta merkittävästä asiasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset