Pauli Juhani Pitkänen

Saksa syö suomalaisen kilpailukyvyn

Saksan ylijäämä on huipussaan. Lehtitietojen mukaan maan ylijäämä on suurempi kuin Kiinalla ja Japanilla yhteensä.

Saksa syö ja on syönyt euron  kautta suomalaisen kilpailukyvyn. Mitä mieltä olet ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Perustelisin väitettä euron arvolla, joka ohjautuu Saksan vahvan talouskasvun pohjalta. Euro on Saksan etu, mutta ei Suomen.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Saksa oli ennen ns, sairas mies, mutta euron tulo teki saksan terveeksi ja sairaus on siirtynyt ainakin Suomeen. Elinvoima on heikentynyt.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Saksa ei ole tainnut olla kovin sairas moniin vuosikymmeniin, vaan ennen (sille hyödyllistä) euroakin yksi terveimmistä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Suomi-sairauteen lääkkeeksi käy kelluva markka. Mitä mieltä olet ?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Käy (mutta ei ole ainoa mahdollisuus)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tuo on yksi tapa ilmaista asia. Saksan paremmuus samalla valuutta-alueella ohjaa toiminnan sinne.

Toinen (ehkä rehellisempi ja oikeudenmuksisempi) tapa olisi sanoa, että Suomi syö suomalaisen kilpailukyvyn, kun ei kykene elämään yhteisvaluutassa niin kuin siinä kuuluisi elää. Se oikea tapa olisi pitää kulut kurissa, mikä voi tarkoittaa huonoina aikoina myös kulutuksen vähentämistä ja (devalvoitumista korvaavaa) palkkojen laskua.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

"kun ei kykene elämään yhteisvaluutassa niin kuin siinä kuuluisi elää"

Vielä rehellisempi olisi sanoa, että Suomi ei halua elää yhteisvaluutassa.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Olen kanssasi samaa mieltä . Euron tuoma jäykkyys on ollut myrkkyä Suomelle jo 8 pitkää vuotta. Kansallinen kelluva valuutta ei sitä olisi, vaan toisi talouskasvun tulleessaan, kuten 1990-luvulla.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #7

Samaa mieltä siitä, että oma kelluva valuutta olisi jo päästänyt meidät pulasta. Yhteisvaluutta on osoittautunut poliitikoillemme mahdottimaksi, mutta en sanoisi että se olisi mahdoton toisenlaisessa poliittisessa (ja työmarkkinapoliittisessa) tilanteessa. Saksa pärjää, ja Suomikin voisi pärjätä Saksan tapaan, mutta ei näköjään siihen pysty.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Ja vielä rehellisempää olisi kai sanoa, että ilmeisesti enemmistö poliitikoistamme haluaa tällä hetkellä elää yhteisvaluutassa, ja kansasta emme oikein tiedä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Minun arvomaailmassani rahan arvon tulee joustaa, eikä ihmisen tarvitse mennä mutkalle. Se on sitä kuuluisaa ihmisyysaatetta talouspolitiikassa. Yhteisvaluutta on huono ratkaisu kriisien sattuessa. Finanssikriisi sotki Suomen talouden jäykkine ja yksipuolisine rakenteineen, kun euron arvo nousi huippuunsa ja vei siten kilpailukyvyn alas.

Kannatan kelluvan markan realismia enkä euron tuomaa vääristymää. En palvele euroa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Noin on käynyt käytännössä. Mutta arvomaailmaani sopisi sekin, että esimerkiksi palkat joustaisivat niin, että ihmisten ei tarvitsisi mennä mutkalle. Kyse on aika paljon vain siitä, lasketaanko palkkojen nimellisarvoa, vai viedäänkö palkalta arvo pois devalvoitumisen kautta.

En silti pidä eurosta, koska siinä on muita huonoja puolia. Päällimmäisenä se, että euro ei ole enää neutraali yhteisvaluutta, vaan on muuttunut keskushallinnon poliittiseksi (ties kenen intressejä palvelevaksi) työkaluksi ja jonkinmoiseksi velkaunioniksi. Tämä voisi olla riittävä peruste jättää euro. Kyvyttömyytemme pitää taloutemme yhteisvaluutan vaatimassa kurissa (ja siitä johtuneet ongelmamme) on huonompi peruste. Mutta jos emme siihen pysty (nyt ja jatkossa), sekin voi olla riittävä peruste.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #10

On se toki eri asia. Ulkoisessa devalvoitumisessa se tapahtuu hetkessä ja kaikkialla,ja tasapuolisesti ja se on helppoa. Ulkoinen devaltoituminen tapahtuu kelluvasti markkinoilla ja on tehokas, toimiva, mutta sisäinen on vaikea ja hankala yhteiskunnallinen päätös, jonka vaikutus on vähäinen asian ajamiseen. Kaikista tasapuolisin on ulkoinen devalvoituminen, sitä ei voi kukaan sanoa tasapuolittomaksi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #15

Tiukka pääministeri voisi (enemmistöhallituksen tuella) ilmoittaa, että palkoista ja muista vastaavista etuuksista leikataan 1% nyt (ja lisää ehkä ensi kuussa). Tämä vastaisi perinteistä devalvaatiota. Vaatisi vähän totuttelua ja kokeilua, koska tuttuja käytäntöjä ei vielä ole.

Olen sitä mieltä, että poliitikkojemme olisi pitänyt käydä tällaiset tarpeet läpi ja sopia toimintatavat jo euroon liityttäessä. Mutta ilmeisesti eivät ole asiaa edes ajatelleet. Yhteisvaluutassa olo edellyttää, että käytettävissä on keinot myös laskusuhdanteden varalle, eli tilanteisiin, joissa pelkkä maltillinen palkkapolitiikka ja budjettikuri eivät riitä (tuo malli on suunniteltu vain kevyttä tai vahvempaa nousukautta varten). Jos tuollaisia keinoja ei ole, noutaja tulee aina (kuten Suomessa nyt), kun liian pitkä tai syvä lama iskee päälle.

Devalvaatio on tasapuolinen maan sisällä toimiville ihmisille ja yrityksille. Kansainväliset toimijat voivat keinotella sillä, ja hyötyvät tai kärsivät siitä eri tavoin.

Yhteisvaluutan etu on se, että firmat voivat toimia valuuttariskittö(mäm)mässä ympäristössä. Haitta on tuo Suomessa jo nähty vaikeus alentaa kulutustasoa sisäisen devalvaation, kikyn tms, sekalaisten ennalta valmistelemattomien juonien kautta..

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Euro on ollut yhteisvaluutan rottakoe, jonka tuloksen voi arvioida etukäteen. Se on jakanut ja tulee aina jakaan maat voittajiin ja häviäjiin. Ja kun maa on kerran joutunut luuseripuolelle, niin yhteisvaluutan joustamattomuus varmistaa, että maa ei nouse, vaan valuu yhä syvemmälle. Tämä pitää paikkansa mm. Pohjoismaihin, jossa on niin vahva AY-liike, että sisäinen devalvaatio ei ole mahdollista.

Nyt hehkutetaan kikyä, että se pelastaa Suomen. UPM:n Pesonen sanoo tämän aamun Hesarissa, että metsäteollisuus on joka vuosi ottanut 5 %:n kilpailukyky-loikan. Siinä vähän niistettiin Sipilän nenää. Kiky tuo jotain 3 % kilpailukykyä lisää, jonka AKT:n parin päivän lakko pyyhkii olemattomiin.

Suomi tarvitsisi 30 %:n loikan eli oman valuutan ja sen devalvoinnin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Suomen hallitus ja työmarkkinajärjestelmä eivät tosiaan kykene nykytilassaan näitä asioita hanskaamaan. Hallituksen taival on ollut pitkä ja hankala perinteisiin helppoihin devalvaatioon tai devalvoitumiseen verrattuna. Ei tällaista enää lisää, vaikka kiky-sopimus jotain auttaisikin. Pitää keksiä parempia menetelmiä. Paluu markkaan olisi yksi tuollainen menetelmä (mutta ei välttämättä ainoa mahdollinen).

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Koko kansakuntaa koskeva ratkaisut tapahtuvat kelluvan valuutan kautta ja sen vaikutus on mielestäni kattavin ja toimivin ratkaisu. Kertakaikkinen ratkaisu ja lisäksi tasapuolinen. Varmaan löytyy pienempiä, vaikeampia ja vaikutukseltaan pienempiä ratkaisuja, mutta niissä ei tapahdu kokonaisvaltaista ratkaisua, näin ymmärtäisin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #18

Oma kelluva valuutta on tosiaan toimiva ja ehkä helpoin ratkaisu. Tietenkin ilman niitä ominaisuuksia, joita yhteisvaluutan käytöllä on tavoitetu.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Oma valuutta pitäisi saada, mutta antasin sen arvon markkinoille, sillä poliittinen päätös ei tiedä valuutan oikeaa arvoa, eikä se siten toimisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Toimituksen poiminnat