Pauli Juhani Pitkänen

Kolmas tie, rauhan tie

Eläkää rauhassa kaikkien kanssa, mikäli se teistä riippuu, silloin ei pyllistellä kenellekkään.  Suomen on hyvä ja viisasta kulkea jatkossakin tällä tiellä, vaikka sodan kauheudet eläneen sukupolven muistutus sodasta yhä väheneen niin sotaorvot jatkavat pahimman , eli sodan muistutuksen mahdollisuudesta.

Jotta rauha säilyisi, niin Suomi tarvitsee jatkossa yleisen asevelvollisuuden. Suomessa on tämä asia hoidettu erinomaisesti. Täällä ei ole mitään tyhjiötä, joka houkuttelisi vihollisen tulemaan maahamme. Puolustuskyvystä on pidetty huolta ja pidetään jatkossakin. 

Suomen tulee pysyä eturistiriitojen ulkopuolella ja Suomen tulee pitää siitä huolta, että maatamme ei käytetä hyökkäykseen toista  maata kohtaan. Tätä viisautta sanotaan Paasikiven-Kekkosen linjaksi. Miten tämä turvataan muuttuvassa maailmassa ? Luottamuksesta ja sen vaalimisesta kaikki lähtee.

Suomi on tämän viisaan ulkopolitiikan johdosta yksi maailman rauhallisimpia ja turvallisimpia alueita. Liikutaan heikoilla vesillä, jos talouspolitiikalla tehdään ulkopolitiikkaa.  On olemassa tie, joka ei ole lännen- eikä idän tie. Se on rauhan tie. 

 

Niinpä ehdottaisin tulevaisuuden tavoitteeksi, että Itämeren ympäristössä ei jatkossa pidettäisi  yhteisiä sotaharjoituksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Yleisen jännityksen lisääntyminen on näkynyt sotaharjoitusten lisääntymisenä. Suomi on ottanut uuden askeleen, kun on lähtenyt syvenevään tekniseen yhteistyöhön Nato-maiden kanssa. Kun ajatellaan, että maatamme ei käytettäisi vieraan valtion sotatoimialueena, niin tätä nyt kuitenkin harjoitellaan. Tämä kuitenkin yleisesti hyväksytään osana turvallisuuden tunnetta. Venäjäkin sen ilmeisesti hyväksyy, kun tekee omia sotaharjoituksiaan.

Kysyn nyt kuitenkin, miten Itämeren tilanne pysyy vakaana ja rauhallisena tulevaisuudessakin?

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tämä sapelienkalistelu saa mahdollisen vastapuolen reagoimaan muuttuneeseen tilanteeseen, jotta tasapaino Itämerellä säilyisi. Uusia yhteisiä sotaharjoituksia tullaan ja on pidetty Itämerellä.

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Venäjä valmistautuu valloittamaan pohjoista Suomea Nato-uhan johdosta.

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomessa asevelvollisuus koskee ainoastaan 18-60 vuotiaita miehiä.

Blogistin mainitsema yleinen asevelvollisuus olisi hieno askel kohti tasa-arvoa ja vahvempaa maanpuolustuskykyä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kun laitetaan silmät kiinni siltä mitä ympärillä tapahtuu ja lähetetään lämpimiä ajatuksia ja rukouksia Kremliin, ehkäpä Väyrysen metodilla tänne ei hyökätä. Ehkä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Pasi, Sinulta unohtuu Suomen vahva puolustusvoima, joka on suhteellisesti maailman vahvimpia. Jännityksen lisäävän kierteen loppumiseen saa toki rukoillakkin, niin kuin kirkossa tehdään, mutta se vaatii aktiivista toimintaa.

Yhteisistä sotaharjoituksista luopuminen tarkoittaa laajempaa sopimusta. Se edellyttäisi Naton, Venäjän ja Kiinan sitoutumista siihen Itämeren ympäristössä, koskien Karjalaa.

Tälläistä asiaa voisi Väyrynen tai toinenkin lähteä ajamaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ei armeija mihinkään ole unohtunut. Valitettavasti miesmäärällä ei korvata tekniikan kehittymistä, sotilasyhteistyötä ja huoltovarmuuden turvaamista. Puolustusvoimamme kestävät juuri niin kauan kuin meillä on ruokaa, miehiä ja ampumatarvikkeita. Yhdenkin putoaminen yhtälöstä lopettaa toiminnan.

Väyrynenkään tuskin on poissulkenut mahdollisuutta että Venäjä voi huonon päivän sattuessa yrittää siirtää rajoja maidemme välillä? Ilman länsiyhteistyötä ja turvatakuita Suomi pärjää tässä mittelössä vain vähän aikaa yksin. Diplomatia on hieno juttu mutta historia on opettanut että yhteistyötä tarvitaan muuallakin kuin neuvottelupöydissä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Venäjä ei halua konfliktia Suomen kanssa, vaan haluaa pohjoisen rajan pysyvän rauhallisena. Pietari on liian lähellä joutua pommituksen kohteeksi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Propaganda Suomea vastaan on jo saavuttanut huippunsa, kaikki on Suomen syytä, Suomi hyökkää kohta Naton kanssa. Venäläiset ovat henkisesti jo valmiita sotaan.
Tästä tuli pieni muistutus toissa talvena kun Putin lähetti 1740 aseetonta miestä Lapin raja-asemien kautta Suomeen. Heti Niinistö ja Sipilä lensivät Moskovaan rauhanneuvotteluihin. Jotakin me jouduimme siitä maksamaan. Myöntyminen Venäjän vaatimuksiin on ollut tähän asti ainoa rauhan tae hetkellisesti.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eli Naton sotaharjoitukset (ne yhteiset harjoitukset) halutaan kieltää Itämeren läheisyydessä, mutta Venäjä saisi jatkaa yksin vapaasti sotaharjoituksiaan Itämeren alueella?

Miksei sitten samalla voitaisi mennä pidemmälle ja ehdottaa Baltian demilitarisointia?

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tämä koskisi kaikkia harjoituksia tasapuolisesti Itämeren ympäristössä ja Karjalassa. Tästä kiihtyvästä kierteestä pitää löytää toisenlainen suunta. Tranportteri on hyvä aloitus siihen, että alueella ei lennä pimeitä koneita.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Niinpä ehdottaisin tulevaisuuden tavoitteeksi, että Itämeren ympäristössä ei jatkossa pidettäisi yhteisiä sotaharjoituksia."

Yhteisiin sotaharjoituksiin osallistunee useamman maan joukkoja. Venäjälle Valko-Venäjän pois jäänti olisi kai vain helpotus.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Venäjähän itse aloitti uhittelut sotaharjoituksilla. Suomen rajoilla venäläiset ovat harjoitelleet "Suomen hyökkäyksen torjumista". Meillä ei ole sellaista enkelien kieltä että Venäjän kanssa voisimme sopia rauhallisesta rinnakkainelosta.

Toimituksen poiminnat