Pauli Juhani Pitkänen

Markkinauskovaiset

Tuossa mietin, voiko tuollaista otsikkoa laittaa. Muutin otsikon myöhimmin neutraalimmaksi. Nimittäin Suomen taloudenhoitoa hallitsee väärän kaltainen usko markkinatalouteen. Vapaat markkinat, vapaa kilpailu  on markkinauskovaisten muotisanoja.  Mutta miksi tälläinen usko on väärää ?  Jos markkinauskovainen kannattaa euroa, hän ei kannata vapaata markkinataloutta tärkeimmässä asiassa, että markkinat määrittäisivät kotimaisen valuutan arvon. Suomessa on paljon markkinauskovaisia, joiden markkinausko on rajallista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Suppeassa markkinauskossa halutaan rajoittaa Suomen pärjäämistä kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Miksi he haluavat näin tehdä ? Kateus ei antaisi toisen menestyä, niin menköön kaikilla heikosti. Onko näin ?

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Suppeassa markkinauskossa palvellaan rahaa eikä yhteiskuntaa . Onko näin ?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Pauli, kun en ole talousviisas, niin joudun paljolti uskomaan, mitä sanot. Etten sentään olisi vääräuskoinen ...

Mitä euroon liittymiseemme tulee, niin empä osannut sitä pitää pahana, kun kerta jo oltiin EU:ssa. Haitat ovat varmaan hiipineet hitaasti mukaan. Ehkä se oli tuo Nokia-buumi, kun peitti alleen ne pienemmät varoitusmerkit.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Nokian nousun vauhditti 1990-luvulla on vapaa markkinausko, kun Suomen markka sai kellua markkinoiden määräämään arvoon. Tämä loi pohjan Nokian menestykselle maailmassa, joka vähitellen hiipui, eurossa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Nokia teki itse oman loppunsa. He menettivät pelin kieltäytymällä kosketusnäytöstä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #7

Kyllä vain, kehitystyö ei ollut jatkuvaa. Uusia aloja on vaikea luoda, kun kilpailukykyongelma on olemassa, tälläistä eurokuntoon saattaminen on. Massatuotannossa valuuttaarvolla on merkittävin tekijä, kikyllä siihen ei liene suurtakaan vaikutusta.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tuossa muutin otsikon neutraalimmaksi. Vapaat markkinat pitäisi koskea myös kansallisesti kelluvaa valuuttaa.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Uskon vahvasti markkinatalouteen ja demokratiaan. Euro ei toimi siksi, että se ei reagoi Suomen talouden kilpailukykyyn.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Euro on Saksalle oma valuutta, koska sen arvo määräytyy pitkälle Saksan talouden mukaan. Meidän talous on heikompi kuin Saksan. Ainoa keino sopeuttaa on jatkuva kikyjen tekeminen ei koskaan toisinpäin. Sillä kuihdutetaan vähitellen niin hyvinvointiyhteiskunta kuin oma kotimarkkituotantokin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tältähän se minustakin näyttää, vaikken talousviisas olekaan.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Niin , sitähän se tarkoittaa. Suomella oli viennin ylijäämä parhaimmillaan yli 12 miljardia, eli verotuloja siitä ehkät tuli noin 5 miljardia. Pahimmillaan viennin alijäämä oli yli 3 miljadia. Tälle vuodelle ilmeisesti tulee yli 2 mijardia alijäämää.

Toimituksen poiminnat