Pauli Juhani Pitkänen

Kannattaako äänestää

Kannattako äänestää , markkinavoimat hoitavat yhteiskunnan asiat kuntoo, kuten markkinauskovainen sanoo.

Äänestämättä jättäminen on nykyaikana yhteiskunnallinen kannanotto. Tähän löytyy muutama hyvä peruste.

1) Kun Suomi littyi EU:n, Suomi siirtyi yhteisvastuunyhteiskunnasta kilpailuyhteiskuntaan. Liberalistisen taloupolitiikan ja sen arvojen mukaista seurausta on, että 1990-luvulla Suomeen syntyi leipäjonot. Hyvää aikaa oli asia korjata vuoteen 2008 asti, mutta niin ei tapahtunut. Esim. vuonna 2000 ulkomaankaupan ylijäämä oli huimat 12+ miljardia.

Asia ei pystytty hoitamaan, eikä liberalistinen yhteikuntajärjestelmä siitä nyt kovin huolissaan ole. 

Yhteiskunta ei pystynyt, eikä pysty toteuttamaan sitä minimiä, että jos teillä on ruoka ja vaatteen, olkaa tyytyväisiä. 

Tämä on yksi syy jättää äänestämättä.

 

2)Kun Suomi liittyi rahaliittoon, joka oli menestystarina vuoteen 2008 asti. Sen jälkeen se ollut riippa Suomen taloudenhoidossa.

Tämä on toinen syy jättää äänestämättä.

 

3) Suomi on luopunut vaalimasta Itämeren herkkää tasapainoa ja on osallinen Itämeren tilanteen kehittymiseen huonompaan suuntaa. Venäjä on virallisesti ilmoittanut, että Suomi luetaan sotatilanteessa Nato-maiden joukkoon, jossa Nato käyttää Suomea sotatoimialueena. Venäjä on tähän varautunut.  Yhteistyön tekeminen Saksan kanssa paluuta 1920- luvulle. Suomi ei ole enään rauhanrakentaja sen perinteisessä merkityksessä, vaan Suomen johtajat ovat vetämässä maatamme selkkauksiin. Toivottavasti niin ei käy.

Tässäpä kolmas peruste jättää äänestämättä.

------------------------

Tässä on kolme kehityskulkua nähtävillä. On tehty päätöksiä ja nähty niiden seurauksiakin. 

Mitä on tehtävissä. Tehdään vallankumous. On tehtävä vallankumous arvojen maailmassa ja valittava toinen tie. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Mielestäni äänestäminen kannattaa aina. Äänestämättä jättäminen ei ole kannanotto. Mutta ketä/keitä äänestää? Ihmisillä on tapana mennä joukon mukana, ja siten moni myös äänestää. Siitä seuraa, että päättäjinäkin on pääosin, ellei jopa täysin, puolueiden johdon talutusnuorassa olevaa äänetöntä massaa. Ihmisiä joilla ei ole omaa näkemystä mistää eikä uskallusta tehdä/muuttaa mitään.

Liian usein kun äänestämme niin äänestämme kuitenkin väärin ja kuvittelemme, että äänestimme oikein. Etenkin jos äänestämämme "harmaa" pääsee läpi. Paljon pitäisi muuttua. Yhtenä asiana puoluekuri pitäisi lailla lakkauttaa.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Entisessä elämässäni olin samaa mieltä. Tässä asiassa olen joutunut muuttamaan mielipidettäni. Jos euroeroa ajavaa puoluetta ei olisi syhtynyt, yhteiskunnallinen kannanottoni olisi ollut äänestämätta jättäminen.

Peruste voi olla jotain muutakin, kuten pysyvien leipäjonojen olo.

Äänestämättä jättäminen voi olla muutakin. Elämässä menee ihan hyvin, mitäpä tuosta äänestämään.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Vitsi onkin siinä että KOKOOMUSLAINEN äänestää aina. Moni muu sitten paasaa näillä yhdentekevillä palstoilla systeemin surkeutta ja lopulta äänestyspäivänä kiroaa sohvallaan ettei se äänestäminen mitään auta. Systeemi olet sinä, mutta et enää usko siihen. Luovutusvoitto, melko turha sitten valittaa mitä äänestivät.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Olen toista mieltä. Äänestämättä jättäminen ja matala äänestysprosentti harmittaa poliittisia puolueita. Se loukkaa heidän ylpeyttää, että järjestelmä ei saa kannatusta. Jos poliittista kotia ei löydy, niin kehoitan olemaan itselle rehellinen ja jättämään sen äänen käyttämättä.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Äänestämättä jättäminen parhaan lopputuloksen toivossa on sama kuin kusis omaan lahkeeseen, lämmittää ehkä noin minuutin. Poliittinen järjestelmä olet sinä, mutta et ole jos et äänestä. Ei meillä nyt muitakaan konsteja lie ole, suomalaisia kun ei kuitenkaan saa mihinkään yleislakkoihin. Yksin kärvistelevät omissa ahistuksissaan, pyhä riitti on se ;D

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Äänestämättä jättäminen on politiikan tekoa, siinä missä muukin, jos sillä tehdään yhteiskuntapolitiikkaa. Eduskunnassakin jätetään joskus äänestämättä. Äänestämättä jättäminen on prostesti jostakin, kun sillä on jokin tarkoitus. Kehoitan sitä käyttämään, jos sopivaa puoluetta ei löydy. Mielipidettä, aatetta,arvoja eri asioihin ei ole sidottu äänestyskäyttäytymiseen, kunhan se on laillista. Asiaa voi ajaa muutenkin ja tuoda asiaa esille.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Nykyisessä poliittisessa järjestelmässä äänestämällä ei oikeasti voi vaikuttaa, koska poliitikoilla ei ole velvollisuutta pysyä vaalilupauksissaan. Näin äänestäminen on menettänyt merkityksensä ja ainoa keino oikeasti vaikuttaa, on jättää äänestämättä ja odottaa että valtaosa ihmisistä tekisi saman. Sitten kun äänestysprosentti menee alle 50%, on äänestämättömyys kannanotto sille että poliittinen järjestelmä on mätä ja sitä tulisi muuttaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Miksi se äänestäminen ei muka kannattaisi? Useimmiten siihen kuluva aika on vähäinen ja kustannukset olemattomat. Yksi ääni ei tietysti paljoa paina, mutta vielä vähemmän se painaa, jos sekin kannanotto jää tekemättä. Valinta voi tietysti mennä vikaan, varsinkin jos antaa äänensä pelkkien vaalipuheiden perusteella ensimmäistä kertaa tarjolla olevalle ehdokkaalle, mutta ensikertalaisen kannattaminen voi tuoda kehiin hyvänkin uuden edustajan. Vanhempien ehdokkaiden tapauksessa aikaisempi historia antaa useimmiten varsin hyvän ennusteen tulevastakin käyttäytymisestä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kansalaisaloite eurosta kuopattiin valiokuntiin hallituksen johdolla, vaikka euro on Suomen velkaantumisen perussyitä. Nykyistä valtiovaltaa ei kannata äänestämällä kannattaa ja tukea sen heikkoja ratkaisuja.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kenen leipää syöt sen lauluja laulat.

Niin kauan kun talous ei ole poliittisen päätöksenteon alla, äänestämällä ei voi saada aikaiseksi suurta yhteiskunnallista muutosta.

Talous ei ole pelkkä muusta elämästä irrallinen koriste, vaan se on kaikkein tärkein perusta kaikelle muulle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Äänestäminen kannattaa
- jos haluat vaikuttaa
Äänestäminen ei kannata
- jos kuvittelet saavasi kaiken
Äänestämättä jättäminen kannattaa
- jos olet niin taitava, että henkilökohtaisesti osaat luovia järjestelmässä kuin järjestelmässä. Miksi käyttää aikaa epäoleelliseen, jos voi käyttää sen oleelliseen.
- jos olet niin laiska ja mukavuudenhaluinen, että et ota turhia murheita menestymisestä.
Äänestämättä jättäminen on (sivusta katsottuna) huvittavaa
- jos käytät aikasi kuitenkin järjestelmästä valittamiseen

Eiköhän tuon päätöspuun kautta löydy jokaiselle oikea vaihtoehto.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Äänestämisen vaihtoehtoina pyrkiä vaikuttamaan on mm. suora toiminta. Vääryyden ottaminen omiin käsiin voi kuitenkin tehdä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tottahan se on, ettei äänestämällä paljoa voi vaikuttaa, mutta onhan se kannanotto demokratian puolesta sentään?

Toimituksen poiminnat