Pauli Juhani Pitkänen

Euro hajotkoon

Päämisterimme on esittänyt lehtitietojen mukaan,että virkamiehiä on Suomessa kymmeniätuhansia liikaa, jota ei yksityinen sektori voi elättää. Totta onkin se. että virkamiehet palvelevat itsenäisen Suomen kansalaisia ja luovat puitteitä yhteiskunnan muuta toimintaa varten.

Perusteluja väitteelle on myös oikaistu. Julkisen sektorin korkeaan 58 %:n bruttokansantuotteesta on laskettu eläkevaroja, mikä ei anna totuuden mukaista kuvaa. Virkamiehiä on vuonna 2012 oli 24% työntekijöistä ja kansantalouden arvonlisäykseen suhteutettuna 20 %, eli tehostamisen tarvetta olisi tuo 4 prosenttiyksikköä, vaikka maamme virkakunta edustaa Eurooppalaista huippua.

Taustallahan on Suomen kohdalla heikon kilpailukyvyn omaava yhteisvaluutta, joka ei / heikentää suomalaista kilpailukykyä kansainvälisessä kilpailussa. Päätöksen ovat tehteen politikot ja nykyinen hallitus on sen siunannut.

Yhteisvaluutta näivettää suomalaista taloudenhoitoa, siis euro hajotkoon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miten julkinenpuoli on kytköksissä vientialojen pörssiyhtiöiden kilpailukyvylle?

Oliko niitä virkamiehiä "liikaa" kun MAVI,Kela,Maahanmuuttovirastoissa asioiden käsittelyt on viipynyt kuukausia?

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Samaa voidaan kysyä, että maksaako valtion kassa julkisen puolen. Mistä tulee valtion kassaan varoja? Samalla voidaan kysyä, että tuottaako julkinen talous ja kuinka paljon ? Sen lisäksi voidaan kysyä, mikä on yhteisvaluutan vaikutus kilpailukyvylle ? Näistä kysymyksistä alkaa vähitellen muodostumaan talouden kokonaiskuva yhteiskunnan toiminnasta, vai alkaako ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mistäkö? Palkansaajien ja eläkeläisten veroista.
ALV 14%-24%.
Palvelumaksuista.
Valtionyhtiöiden tuotoista.
Yritysten veroista.
Rahastoista.
Lainojen korkotuotoista .
Metsän ja julkisten rakennusten myynneistä.
Yms.

Siinä kansan varallisuus lyhykäisyydessään.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #23

Tästä luetteloa voidaan jatkaa, että kilpailukykyisesta valuutasta, että vienti tulisi ylijäämäiseksi ehkäpä 9 vuoden jälkeen. Ostovaomasta, että yritykset työllistäisivät. Tuotekehittelystä, investoinneist pitemmällä tähtäimellä jne.

Pekka Iiskonmaki

''Euro hajoitkoon''

Voi sitä kurjuutta ja köyhyyttä sen jälkeen Suomessa. Devalvaation tarve on n. 50%.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Terveeseen markkinatalouteen kuulu ajassa kansallisesti kelluva valuutta, silloin ei tule devalvaatiopaineita, eikä ainakaan suuria väristymiä kuten nyt.

Pekka Iiskonmaki

#4
Suomesta puuttuu terve markkinatalous, joten se siitä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #6

Islannissa, Sveitsissä, Ruotsissa Englannissa on kansallinen kelluva valuutta. Siinä markkinat arvioivat Suomen lähitulevaisuutta, jonka pohjalta muodostuu terve , todellinen kilpailukykyinen valuutan arvo. Eurohan on kuollut. Sipilän ja Orpon toimenpiteet eivät heilauta euroa, siksi sopivaa arvoa joudutaan odottamaan ns.tuomipäivään asti sopivia kursseja. Sitä ennen pitää leikata, pidentää työaikaa, jne.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Terveeseen markkinatalouteen
Ei kuulu Maataloustuet eikä yritystuet.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Julkiset menot ovat Suomessa jota kuinkin 10 % enemmän, kuin muissa EU- ja EMU -maissa keskimäärin. Liekö hyvästä vai pahasta.

Ranskan sankaripresidentti Macron kertoi Ranskan kärsivän kahdesta ongelmasta.

1. Liian iso julkinen sektori
2. Liian jäykät työmarkkinat.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Näihän se on yhteisvaluutan toimiessa. Saksa lienee ainoa, joka siinä pärjää, muut nuolkoon näppejään.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Aivan. Pohjoismaissa julkinen sektori on Euroopan korkeimmalla tasolla. Muut Pohjoismaat ovat euron ulkopuolella, joskin Tanskan tilanne on lähellä Suomea. Norjalla ja Ruotsilla ei liene kantokykyongelmaa, kun vienti on kulkee omlla kelluvalla valuutaalla paremmin.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ ”.. virkamiehiä on Suomessa kymmeniätuhansia liikaa..”

Aloittaa voisi vaikkapa eduskunnasta puolittamalla kansanedustajien lukumäärä ja korkeintaan samat edut, mitkä ovat lakisääteiset pakolliset edut yksityisellä sektorilla koskien esimerkiksi irtisanomista ja ’jälkihoitoa’. Kaikkien kansanedustajien ja ministereiden poliittisten avustajien toimet ja virat lakkautetaan. Näistäkin toimenpiteistä saisi jo jonkin verran referenssiä ja uskottavuutta.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Ei Suomessa ole liikaa virkamiehiä, jos joukkoon lasketaan vain oikeat ja pätevät. Poliittisia virkamiehiä ja poliitikkoja on liikaa. Noiden määrä pitäisi aluksi puolittaa.
http://pekkamansala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23584...
Silti poliitikkomme Sipilän johdolla haikailevat maakuntamuutosta, mikä toisi tuhansittain lisää poliitikkoja ja poliittisia virkamiehiä.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Sisäinen devalvaatio vaatii jatkuvaa riitaa.

Ulkoinen devalvaatio ei vaadi jatkuvaa riitaa.

Nythän Suomessa riidellään koko ajan.

Euro vaatii 30 % sisäisen devalvaation,jotta tehtaan rattaat saataisiin pyörimään.Ajatelkaa sitä riidan määrää tulevaisuudessa.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Suomessa on vahva edunvalvonta, jota Paavo Lipponen ei demarina ymmärtänyt. Toinen Paavo sen ymmärtää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kerros miten se Lipponen "Yksin" ymmärsi Kepun 204 kuntaan lisätä virkamiehiä?
Tietääkseni kirstunkansi oli tiukasti kiinni-95-03 ja avain oli kokoomuksen VM Viinasella/Salella.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #25

Niin, kansan kahtiajako tosin silloin syveni, kun Lipposen markkinaliberalismi toimi. Talouskasvu kulki aikansa hyvin, mutta sen hedelmiä ei jaettu riittävästi alatasoon. Lipponen ei ymmärtänyt tulevia huonoja aikoja,toisin kuin Esko Aho, joka oli asian suhteen oikeassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Taustallahan on Suomen kohdalla heikon kilpailukyvyn omaava yhteisvaluutta, joka ei / heikentää suomalaista kilpailukykyä kansainvälisessä kilpailussa. Päätöksen ovat tehteen politikot ja nykyinen hallitus on sen siunannut."

Kilpailukyky ei ole valuutasta kiinni, vaan siitä että työmarkkinat toimivat joustavasti, tilanteen mukaan. Silloin kun on huono aika ja paljon työttömiä, ei ole sopiva hetki kiristää lisää palkkaa.

Silloin kun on hyvä aika ja yritysten tilauskirjat täynnä, yritykset joutuvat kilpailemaan työvoimasta, silloinkin olisi maltin paikka, etteivät palkat karkaisi käsistä.

Jos palkat nousevat liikaa hyvänä aikana, kuten ne aina nousevat, sitä vahinkoa on vaikea korjata huonona aikana. Isot palkat nostaa kustannuksia, kauppa ei käy, yritykset supistavat ja irtisanovat.

Palkkapolitiikkaan pitäisi saada järkeä ja malttia.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

On siis hyvä tai huono suhdanne, työntekijöiden palkkoja pitää aina leikata ? Vain johdolle, omistajille ja sijoittajille saa maksaa lisää ja lisää vuosittain. Saa myös maksaa "Stay"-bonuksia.

Vaikka porukka tekisi kuinka hyvää työtä se ei kannata, jos kukaan ei myy firman tuotteita. Eikö siis pitäisi panostaa myyntiin eikä leikkauksiin ?

Joskus parikymmentä vuotta sitten Ranskassa oli tv-tehdas, minkä henkilökulut olivat yhteensä muistaakseni pari % koko budjetista. Sielläkin johto ruikutti, miten kallista työvoima on.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Joskus parikymmentä vuotta sitten Ranskassa oli tv-tehdas, minkä henkilökulut olivat yhteensä muistaakseni pari % koko budjetista. Sielläkin johto ruikutti, miten kallista työvoima on."

En ota kantaa tähän yksittäiseen tapaukseen ...... mutta .....

Ranskassa on sama ongelma kuin Suomessa, työmarkkinat eivät jousta ja sen takia eivät toimi kunnolla, talous kangertelee.

Tämä ongelma on paremmin hoidossa Ruotsissa ja Saksassa kuin Suomessa ja Ranskassa ja tulokset näkyy.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Euron suhde dollariin on ollut kaksi vuotta viennille suosiollinen, niinpä sen vaikutus on viiveellä tullut Suomeenkin. Nauttikaamme siitä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Euron ja dollarin suhde pitäisi vakiinnuttaa kuten Tanskan kruunun ja euron suhde on vakiinnutettu, se olisi tervettä ja se systeemi suosisi aitoa kilpailua.

Myös valuuttakeplottelu kaikilla pikkuvaluutoilla tulisi estää.

Pitäkööt omat valuuttansa, kuka niin haluaa, mutta valuuttojen avulla keplottelua, kuten kilpailukyvyn keiniotekoista parantamista valuutan arvoa heikentämällä ei pitäisi sallia.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #17

Kansallinen kelluva valuutta ei ole keplottelua vaan oikeaan arvoon pyrkimistä. Yhteisvaluutta kuuluu sarjaan keplottelu, koska se ei anna todellista arvoa. Näinhän se on , näin on.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #19

"Näinhän se on , näin on."

Se on niin että jos maassa ei ole kannattavaa tuotantoa, vika ei ole valuutassa, vaan siinä että tuotantoa ei ole modernisoitu, kuten muualla, tuotteet ovat vanhanaikaisia, rumia, muuten heikko laatuisia, tai kalliita.

Jos kilpailukykyä halutaan, pitäisi tehdä jotain noille asioille. Valuutan arvolla kikkailu ei paranna tuotteita, se vain alentaa välillisesti kustannuksia ja alentavat samalla työntekijöisen ostovoimaa sellaisiin tuotteisiin nähden mitä hekin haluaisivat ostaa, mutta eivät pysty. Sen takia rahan arvon alentumista seuraa aina palkankorotuskierros, joka syö kaiken mahdollisen hyödyn ja kilpailukyvyn paraneminen jää lyhyeksi.

Rahan arvan alentaminen on sama kuin kusisi samalla sekä kilpailijoiden kintuille, että omiin housuihinsa. Hetken se lämmittää, mutta vain hetken ja hetken päästä tulee vielä turpiin niiltä joiden kintuille tuli kustua.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Se on niin että jos maassa ei ole kannattavaa tuotantoa, vika ei ole valuutassa"

Tämän voisi uskoa jos todellisuus ei kertoisi toista. Suomesta viedään Ruotsiin paperikoneita ja parkettitehtaita jotka pystyvät Ruotsissa tahkomaan voittoa samoilla koneilla ja Suomessa nollatulosta tai pienempää voittoa. Suomi on ajanut itsensä pysyvään lamaan nostamalla elinkustannukset tappiin samalla kun työttömyys on korkeimmillaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ruotsista tuodaan Suomeen pohjoismaiden suurin pankkikonserni.

Jos Ruotsiin viedäänkin vanhoja paperikoneita ja vanhoja tuotantovälinentä, niin Suomessa panostetaan uuteen, parempaan ja paremmin kannattavaan tuotantoon.

Jos Ruotsi leikkisi, pelaisi, tai keinottelisi kruunun arvolla ja sen arvon alentamisella niin tuo mitä yllä kirjoitin olisi siitä seuraus, mutta kun niin ei ole laita, kruunun arvo ei ole pudonnut, niin pitää etsiä syy muualta.

Ehkä Ruotsissa on parempi ja joustavampi työmarkkinoiden rakenne, jonka takia Ruotsin kruunun arvoa ei tarvitse alentaa ja Ruotsissa pärjätään silti vanhanaikaisemmalla tuotannolla kuin Suomessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ruotsista tuodaan Suomeen pohjoismaiden suurin pankkikonserni."

Suomi panostaa siis finanssitalouteen ja Ruotsi teolliseen tuotantoon. Mitä luulet kumpi on riskipitoisempaa? Itse olet jatkuvasti vaatinut keinottelun lopettamista ja sitä nämä pankit harrastavat ja vieläpä veronmaksajien takaamana.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

"Suomi panostaa siis finanssitalouteen ja Ruotsi teolliseen tuotantoon."

Tarkoitatko panostamisella finanssitalouteen tuota Björn Wahlrosin paluumuuttoa Suomeen?

Eiköhän se kuitenkin ollut Nordean finanssipolitiikkaa kuin Ruotsin tai Suomen. Nordea katsoi että affäärit sujuu Suomessa paremmin kuin Ruotsissa, sen takia koska Suomessa on vakaampi toimintaympäristö euron ja EU:n regulaation takia. Nordea ei halua jäädä Ruotsin valtion politiikan armoille, mikä politiikka voi muuttua aina kuin hallitus vaihtuu oikealta vasemmalle tai jopa natsimieliseksi, mikä on sekin uhkana Ruotsissa.

Mitä tulee vanhojen koneiden rahtaamiseen Ruotsiin ja uusien ja modernien koneiden ja menetelmien käyttöönottoon Suomessa, niin se kertoo toki jotain. Se kertoo että Ruotsin talous on joustavampi siinä mielessä että siellä voidaan vielä tehdä voittoa vanhanaikaisilla laitteilla.

Toisaalta se kertoo myös siitä että Suomessa raaka-ainevarat on sen verran isot ja työvoimaakin tarjolla, vaikka se onkin kallista, eikä niitä haluta jättää hyödyntämättä ja niillä halutaan tehdä voittoa.

Jos voittoa ei Suomessa voi saada aikaan vanhoilla koneilla ja nenetelmillä, niin täällä on päätetty satsata uusiin laitteisiin ja menetelmiin, joilla sitä voittoa todennäköisesti syntyy.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olen samaa mieltä Euro pois.

Maataloustuet,maaseudunkehittämisrahat,yritystuet,Bioenergiatuet kaikki vain markkoina ja penneinä ja vain kansallinen tuki.

Nyt kun velkaa on paljon joduttaisiin noitakin supistamaan järkevämpään summaan ja pudottamaan "löysät" pois niistä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tuossa poistin yhden kommentin, kuin asiasta mentiin henkilöön.

Toimituksen poiminnat