Pauli Juhani Pitkänen

Hallitus ei hajonnut.

Päämisterimme teki u-käännöksen, eikä vienyt erohakamusta Presidentille, vaikka yksi hallituspuolue hajosi. Kun hallituspohja muuttuu ja minisreriryhmä eroaa puolueestaan, niin Päämisterimme teki tässä virheen. Hallitus toimii ns. varjohallituksena, joka perustuu näennäisdemokratiaan.

Presidenttimme teki virheen, kun puuttui puolueiden sisäisiin asioihin. Vaikka persidenttimme julkisesti totesi oikein, että pääministerimme olisi pitänyt jättää hallituksen eroanomus hallituspohjan muuttuessa. Presidenttimme ylitti tässä toimivallan.  Presidentillä ei ole oikeutta hajoittaa hallitusta ja tälläinen asian julkisuuteen tuottaminen oli toimivallan ylitystä. 

Vallankolmijaossa on puutteita, kun  toimeenpanovaltaa ei kukaan kontrolloi. Mitä sanoo perustuslaki ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Presidenttikin voi sanoa mielipiteensä

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tasavallan presidentti Niinistö ilmaisi mielipiteensä hyvinkin selvästi puhuessaan lehmänkaupoista, kun pääministeri Sipilä taisteli kaventuneella kansanedustajapohjalla hallitukselleen jatkoaikaa.

Sitä vastoin presidentit Halonen ja Ahtisaari ovat pitäneet matalaa profiilia ja heidän mahdollisesti julkisuudessa lausumansa mielipiteet ovat jo aikaa sitten unohtuneet.

Presidenttien mielipiteet kiinnostavat kansaa huomattavasti vähemmän kuin tasavallan presidentin mielipide.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tässä tullaan yliparlamettarismiin, koska valtioneuvostoon ei ulkopuolisella prseidentillä ole hajoitusoikeutta ja pääministeri tietenkin puolustaa omaa hallitustaan.

Yliparlamettarismiksi voidaan sanoa sinisiä, joilla ei ole vallalle mandaattia, kun erosivat alkuperäisestä puolueesta. Tälläinen toiminta on ylimielistä äänestäjiä kohtaan.

Oliko päämisterillä pelko hallituksen hajoamisesta, jos olisi erohakemuksen jättänyt?

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Vallan kolmijaon mukaan riippumaton tuomiovalta pitäisi hillitä vallan väärinkäyttöä. Miten tämä hallituksen näennäisdemokratiaan istuva toiminta perustuu, kun osalla ministereillä ei ole kansan mandaattia ?

Korkeinta valtaa käyttä kansa, jota edustaa valtiopäiville valittu eduskunta. Siniset-puolueella ei ole kansan mandaattia. Päämisterin pitäisi tehdä hallituksensa eroanomus.

Presidenttimme rikkoi sen, että Hän on puolueiden yläpuolella oleva riipumaton instituutio. Presidenttimme sekaantui puoluepolitiikkaan.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tuomiovalta ei kuulu presidentille vaan riippumattomalle tuomioistuimelle.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Hallitus sai eduskunnalta luottamuslauseen. Se riittää muodollisesti jatkoon.

Eri asia on kysymys siitä, kuinka suuri muutos hallituspohjassa pitää tapahtua, että on käytävä uudet neuvottelut.

Kun 17 kansanedustajaa poistuu hallituksen takaa, on muutos merkittävä. Mutta missä raja?

Ainoa syy siihen, että Sipilä ei pyytänyt eroa ja käynyt uusia hallitusneuvotteluja, oli se, että uudessa Sipilä II:ssa olisi ollut vain 2-3 sinistä ministeriä. Vähintään kahden "hillotolppa" olisi kaatunut. Se olisi johtanut siniset heti hajalle. Nyt ostettiin aikaa.

Kokoomuksella 38 kansanedustajaa ja 5 ministeriä. Sinisillä 19 kansanedustajaa ja samoin 5 ministeriä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Niin, jos hallitus olisi eronnut ja sitä sitten olisi pitänyt täydentää ehkäpä siten, että kokoomukselle ja keskustalle olisi tullut yksi ministeripaikka lisää. Käytännössä tämä olisi vaikeaa sinisille, joka tuli tavallaan keittiön kautta hallitukseen, ilman mandaattia.

Kun itse erosin keskustasta, niin kyllä minua velvoitti sitoutuminen keskustaan vaalikauden loppuun. Sen jälkeen on vapaus ajatella asioita uudesta näkövinkkelistä.

Toimituksen poiminnat