Pauli Juhani Pitkänen

Kaatuko Suomi yhteisvaluuttaan ja markkinaliberalismiin?

Näin valtiovallan päätöksia seuranneena, näyttää siltä. että yhteisvaluutta ja markkinaliberalismi ajaa, ja on ajanut Suomen sivuraiteelle. Ennen sanottiin, että ulkopolitiikka käy sisäpolitiikan edellä. Vanhassa ulkopolitiikassa oli se hyvä puoli, että sitä seurasi taloudellinen hyvinvointi ja talouskasvu. Nyt uudessa ulkopolitiikassa käy päinvastoin. Uutta ulkopolitiikkaa seuraa vanhan ulkopolitiikan luoma hyvinvointivaltion kuihtuminen.

Olen tiivistänyt sanomani niin, että yhteisvaluutan ja markkinaliberalismin yhteisvaikutuksesta seuraa valtion budjettien alijäämä. Sitä sitten seuraa leikkaukset, velkaantuminen, paine veronkorotuksille ja valtion omaisuuden myynnille.

Tämä sanoma on sen seurausta, että yhteisvaluutta pitää yllä entistä alhaisempaa kilpalukykyä. Markkinaliberalismin seurausta on se, että valtion saa vähemmän verotuloja.  

Euron tuoma heikko kilpailukyky johtaa siihen, että investoidaan vähän. Markkinaliberalismissa verotuloja menee suuria summia valtakunnan ulkopuolelle. Taskussa on reikiä ja valuvikoja. Kokoomus on ainakin ennen torjunut kotimaisen investoinvarausten teon, josta luovuttiin vuonna 1992.

Kun valuutta ei jousta, niin jonkun pitää joustaa. Sisäinen devalvaatio mataline palkoineneen, työsuhde heikennyksineen, sosiaaliturvan leikkauksineen on sen seurausta. Europuolueet ovatkin luopuneet ihmisyysaatteesta, kun valuutaan sijasta yhteiskunnan, ihmisen rahallinen elämä pitää joustaa. Heidän mielestään ihminen on valtiota varten , eikä valtiovalta ole ihmistä varten. Yleisinhimillisestä kultaisesta säännöstä on luovuttu. Usko tulevaisuuden heikentymisenä näkyy, että syntyvyys on laskenut hirveän alhaiselle tasolle.

Nykypolitiikalle on vaihtoehto. Nuorien kannattaa ajatella, kelle antavat valtakirjansa. Nykymenolla näillä rakenteilla tulette elämään velkasuomessa. Kaiken keskellä kannattaa suunnitella, opiskella, rakentaa omaa ainutlaatuista elämää.  Hyvää alkanutta vuotta kaikille.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Miten selität sen, että Suomi velkaantuu korkesuhdanteessakin ? Miten Suomelle käy seuraavassa rysäyksessä, kun mitään puskureita ei kyetä luomaan ?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Meillä on kaksi vaihtoehtoa. Alennetaan palkkoja ja maksetaan niillä entisen suuruisia korkoja ja vuokria ym kuluja. Toinen vaihtoehto on, että otetaan velkaa ja ylläpidetään sillä entistä elämää. Molemmat johtaa lopulta samaan tulokseen. Palkkojen alennusta tässä jo kerta harjoiteltiin. Seuraava kerta lienee oven takana. Velkaa on otettukin kohtuulliseen tahtiin.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kyllä. Kun katsoo rehellisesti tätä kehitystä, ei voi välttyä siltä ajatukselta, ajamme päin seinää.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tähän voisi vielä lisätä sen, että kansallinen kelluva valuutta ei ole hyvin menestyvän Ruotsin tapaan politiikkojen devalvaatio valuutta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomen vienti on romahtanut rajusti ainoana maana koko EU:n alueella. Yli kymmenen miljardin viennin tavanomaiset ylijäämät 2000-luvun alkuvuosina ovat vaihtuneet v. 2018 yli kahden miljardin alijäämään.

Maa köyhtyy vauhdilla, mutta rajun velkaantumisen takia kehitys ei ole ollut vielä kovin näkyvää.

Kuitenkaan yhteisvaluutta ei ole syy tähän, vaan suomalaisten sopeutuminen euro-olosuhteisiin on ollut kovin falski. Rakenne- ja työelämäuudistukset ovat vielä kokonaan tekemättä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Yhteisvaluutta on suurinpana syynä tähän. Pienet sisämarkkinat ja vientiriippuvaisuus on siinä perusteena. Kun finanssikriisi syntyi, niin Ruotsi kellui maattoman valuutan Suomen euroon 9.4 kruunusta äärimillään 11.7 kruunuun eli n 25 %. Toista vuotta jatkunut heikko kruunu soputui kriisiin ja Ruotsi olikin kahdessa vuodessa selvinnyt kriisistä.

Tätä mahdollisuutta ei ollut SUomella. Sen lisäksi kokoomus ajoi palkankorotuksen Sari Sairaanhoitajalle , kun bkt supistui -8 prosenttia. Yhteisvaluutta on suurin syy supistumisenn ja jämähtyneisyyteen.

Suomi on hävinnyt vientikilpailun Ruotsille ja yrittää sinnitellä Saksan kanssa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Taitaa olla makuasia, mikä on syy heikkoon menestykseen: euro vai työmarkkinat. Sisäinen devalvaatio johtaa deflaation, ulkoinen inflaatioon. Kumpi lienee lopulta parempi.

Kun syy heikkoon menestykseen tiedetään, niin miksi asioita ei korjata. Luulisi olevan ihan helppo nakki.

Toimituksen poiminnat