Pauli Juhani Pitkänen

Hallitus vaikenee kuin kuolema

Jotkut tärkeät asiat ovat niin vaikeita, että niistä ei uskalleta puhua. Siksi on hyvä, että vaaleja järjestetään, että kuoleman hiljaisuus murtuu. On hienoa , että Paavo Väyrynen teki kansalaisaloitteen eurosta, kuin myös eduskunta-aloitteen asiasta.

Kaikkihan me tiedämme, että euro on Suomen velkaantumisen perussyy, vaikka se valtiovarainministerille on mahdoton myöntää ideologisista ja sopimuksillisista syistä.  Suomi on velkaantunut 10 vuotta, ja valtion velka on kaksinkertaistunut ja  edelleen velkakello raksuttaa ylöspäin.

Valtiovalta ei ole pystynyt tunnustamaan tätä velkaantumisen perussyytä, siksi valtakunta tarvitsee sellaisia päättäjiä, jotka tunnustavat tosiasian. Kun Suomi lähti korjaamaan 15 %:n tuottavuusvajetta, asia oli Ruotsissa jo hoitunut vuosia aikaisemmin.

Suomen ja Ruotsin talous romahti samankaltaiseti vuonna 2008.  Suomi on asunut samassa kuopassa lähes 10 vuotta. Ruotsi hyppäsi kuopasta ja meni menojaan jo vuonna 2009. Valtiovallan virallinen selitys on yksipuolisessa tuotantorakenteessa, mikä ei ole perussyy, vaan perussyy on joustamaton valuutta.

Suomessa metsäteollisuus ihmisineen joutui 2009 paperinkulutuksen muutoksen ja kodittoman valuutan uhriksi. Silloin tutkimuksissa arvoitiin, että menetettiin lähes 9000 henkilötyövuotta ja 1,4 mijardia euroa. Vaikka Suomi on metsäjättiläinen, sen ongelmat eivät heilauttaneet euroa, kun Suomen painoarvo on jotain 1%:n luokkaa.

Miten kävi Ruotsille. Kruunu kellui ja eurokurssi heikkeni  9.4 :stä vuonna 2009 heikoimmillaan 11.7 kruunuun eli noin 25%. Kruunu oli vuonna 2009 suuruusluokaltaan valuuttoman maan kurssiin eli Suomeen euroon nähden keskimäärin 15-20% halvempi eli kilpailukykyisempi.  Siksi Ruotsi selvisi nopeasti ja Suomi ei.

Ennen finanssikriisiä Suomen ja Ruotsin talouskasvu oli vuosikausia hyvin kamankaltainen.Hallitus puhuu puppua, kun ei myönnä valkaantumisen perussyytä. Tässäpä perusteluja :

 

- Mehän tiedämme, että ei Suomen tuotantorakenne kahdesssa vuodessa mene yksipuoliseksi.

- Mehän kaikki tiedämme, että Suomen tuotteet eivät noin nopeasti parissa vuodessa menetä hyvää kilpailukykyä.

 

Nuorille haluan viestittää, että hyvää tulevaisuutta ei rakenneta euron varaan. Tulevaisuuttanne ajatellen siitä tulisi päästä tavalla tai toisella irti. Velkakello raksuttaa ja puskureita ei muodostu hyvänäkään aikana.

Kuitenkin, rakentakaa elämäänne ja opiskelkaa. Katsokaa toiverikkaasti ainutlaatuiseen elämäänne.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Paavo tuli baanalle tänään 70 kansanedustajaehdokkaan voimin, vaikka Hjallis vetikin median huomion lähes kokonaan. Loikkarit kiinnostavat, mutta soten kohtalo kiinnostaa mediaa vielä enemmän.Sote-korttitalo huojuu uhkaavasti.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kyllä, kokoomuksesta on sotea ilmoittanut vastustavansa muitakin edustajia.

Käyttäjän ilpoilvesluoto kuva
Ilpo Ilvesluoto

Perus syy tuohon velkaantumiseen taitaa olla se, että tuottavat lehmät on annettu pois ja kantturajalat yritetään saada tuottamaan jotain, jotta nekin voidaan antaa pois.

Toimituksen poiminnat