Pauli Juhani Pitkänen

Eläkkeiden indeksijäädytyksen kummallisuus

Vuonna 2016 Sipilän hallitus teki käsittääkseni Suomen historian ensimmäisen leikkauksen indeksin jäädyttämisen muodossa kansaneläkkeisiin, kun se laski eläkettä 0,4 % sillä perusteella, että saadaan 73 miljoonan säästöt. Perusteena käytettiin Suomi-kuntoon projektin perustavaa menojen pienentämistä ja kuluttahintaindeksin laskua.

Vastaavasti työeläkkeet nousivat 0.6%. Näin lehdissä kerrotaan.

Perusturvapuolueelle ja hallitukselle tämä leikkaus on poliittisesti häpeällistä, kun katsoo eläkemaksujen rahavirtoja.

Nimittäin vuonna 2017 eläkemaksuja tehtiin 27 miljardin edestä, joista valtion osuus oli vain 3. 6 mrd. Eläkerahastoista eläkkeisiin laitettiin rahaa vaatimattomasti 4.3 mrd, ja loput kerättiin työelämästä.

Eläkevarat olivat 202,3 mrd, johon sisältyi 13,9 mrd:n sijoitustuotot ja käsittäkseni eläkerahastot pullistuivat merkittävällä tavalla uudelle tasolle.

-----------------------------

Tässä valtiontalouden hoidossa tulee  markkinaliberalismin pahat puolet esiin. Kerätään tuottoja rahastoja varten, eikä välitetä ihmisten eläketason nostamisesta. Kansaneläkettä leikattiin suhteessa työeläkkeisiin. Tämä kertoo hallituksen linjasta suhteessa vähävaraiseen ihmiseen ja on huonona esimerkkinä yksityisille vanhuuspalvelujentuottajille. Tuottojen saaminen näyttää olevan eläkerahastojen päätavoite ja se on pyhä lehmä, aikakin tilastojen valossa.

Kun sijoituksen tuotot ovat noin merkittäviä suhteessa eläkemaksuihin, niin tähän pitää saada muutos. Seitsemän tähden liikkeen täytyy tähän puuttua. Joudutaan kysymään perusasiaa, että miksi eläkettä maksetaan ? Tuottojen käyttöä kansaneläkkeisiin pitää käyttää, kun se ei ole työeläkkeestä pois.

Valtiontalous kaiken rikkauden keskellä pysyy köyhyyden puolella niin kauan, kun ollaan kilpailukykyä syövässä yhteisvalutta eurossa ja maksamattomia verovaroja vuotaa ulkomaille. Nämä rakenteet pitävät siitä huolen, että valtiontalous elää jatkossakin köyhyyden puolella.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kun kansaneläkkeet maksetaan pelkästään verovaroin, niin yhteisvaluutan tuoma hekennys kansanväliseen kilpaikykyyn ja verotulojen vuotamisen ulkomaille pitää siitä huolen, että kansaneläkkeet ovat tulevaisuudessakin liipaimisella.

Kun työeläkkeet makstaan rahastojen kautta, niin sinne voidaan tehdä eläkekorotuksia, kun tuotot ovat tilaston valossa korkealla tasolla.

Näin kansaneläkkeisiin tulee jatkuvaa säästötarvetta ja työeläkkeisiin näiden lukujen valossa korotuspainetta.

Yhteenvetona voidaan sanoa , että huonosti hoidetun valtiontalouden takia kansaneläkeläiset kärsii ja vastaavasti työeläkeläiset paukuttelevat hekseleitään.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Mikäli oikein ymmärrän, niin kansaneläkkeet maksetaan pelkästän verovaroista.Tällöin työeläkerahastojen korkeita tuottoja ei käytetä vähavaraisten kansaneläkettä saavien eläkeläisten maksuun. Tähän tule saada poliittinen muutos, että kansaneläke ja työeleke kulkevat tasa-arvoisesti samaan suuntaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Öljyrikkaan Norjan öljyrahastossa on varoja 890 miljardin edestä. Nämä varat on luotu öljytuloilla.

Suomen eläkevarat ovat 200 miljardia. Nämä varat on luotu tyhjästä ts. riistämällä ne kansalaisilta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On niillä öljyrahastossa jo yli 900 miljardin euron.

V. 2017 rahasto kasvoi n. 1.500 euroa /norjalainen / kk ja on nyt arvoltaan yli 170.000 euroa per joka ikinen norski vauvasta vaariin. Omistuksia on yli 9.000 eri muodossa ypäri maailmaa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Lähtökohta eläkkeissä on mielestäni sairas. Julkisen sektorin pitäisi taata riittävä perusturva, mutta ei kenenkään elintasoa. Nyt julkinen sektori ei takaa kenenkään perusturvaa, mutta sen sijaan antaa kyllä hyvätuloisille (joilla on ollut varaa säästää) suuret eläkkeet.

Tästä lähtökohdasta työeläkkeet on lakkautettava ja kansan/takuueläkkeitä korotettava. Työeläkeyhtiöt ovat epäonnistuneet täysin sijoituksissaan, eläkesäästöille saatu tuotto on surkuhupaisan pieni ja kulut valtavat.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Ikäihmisten ylivoimaisesti pahin taloudellinen ongelma, aivan eri dekadiluokassa kuin tällaiset nolla-pilkku-jotakin-kysymykset:

Terveydenhuollon julkisen sektorin "asiakasmaksut".

Kyseessä on systemaattinen ja "tämä on ihan laillista" - perusteltu ryöstö. Nyt esiin nousseissa yksityisen "hoivabusiness" - sektorin kohussa on se puute, että suurin osa ihmisistä ei tiedosta miten väkivaltaista laskuttaminen on jo julkisenkin sektorin puolella.

Sen ohella että kansalaisia rasittaa väkivaltainen verotus, maksamme myös jo aivan kohtuuttomiksi nousseita "asiakasmaksuja". Asiaa pahentaa se, että kansalaiset eivät ole aivan perillä siitä mitä poliittiseksi sanahelinäksi laaditut "maksukatot" sisältävät - ja mitä eivät.

Jos kohta nämä indeksiasiatkin ovat sinällään tärkeitä, olennaisin eläkeiässä olevan ihmisen taloudellinen riski liittyy terveydenhuoltoon. Asiaa läheltä seuranneena puolen vuosikymmenen ajan sanoisin, että jos johonkin pitää sitä huomiota kiinnittää, niin tähän.

Indeksiaskartelu on todellakin aivan lillukanvarsitasoinen puhde.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Taitettu indeksi, jota eläkeläiset kiroavat edelleen on Paavo Lipposen aikaansaannoksia.

Kannattaisi kysyä joltakin kansaneläkeläiseltä eläkeleikkauksista, ennen kuin plogin muodossa itsensä tyhmentää.

Ei kansaneläke / takuueläke laskenut euromääräisesti v. 2016.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Oli taitettu indeksi Lipposen aikaansaama, totta. Siitä vain on melkoinen tovi. Sen jälkeen on ollut monenlaisia hallituksia, jotka ovat jättäneen korjaamatta Lipposen tekoset. Erityisesti tämä hallitus olisi sen voinut tehdä, kun nyt on näin hienosti mennyt ja hyvä suunta tuntuu jatkuvan tästä eteenkin päin. Työllisyys sen kun paranee. Eläkeläisiltä vaan leikataan ja lopulta viedään attendoon imettäväksi loputkin mehut.

Martti Kaisto

Euro määrä vaikka ei laske. Jäädytetty indeksi vie ostovoiman pienemmissä eläkkeissä. Vähävaraisimpien kuntien menoihin se luo palveluiden tuottamisen kautta liskäkuluja.Osaltaan taas säästöpainetta muihin palveluihin.
Monissa syrjäisemmissä kunnissa on paljon pienellä eläkkeellä,yrittävät tula toimeen ja on omatoimisia asukkaita.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vuonna 2016 rahan arvon muutos ts. inflaatio oli olematon.

1 euro 1.1.2016 oli 1,008 euroa 31.12.216.

Kirjoittaja mainitsi 202 miljardin euron eläkesijoituspotin, mutta on niitä vastuitakin joidenkin mukaan 700 miljardin euron edestä - ja varsinki julkisella sektorilla.

Tuossa taas hilja esitettiin jossakin, että yksityiset eläkevarat yhdietettäisiin kunnallisten kanssa yhdeksi ja samaksi - miksiköhän.

Toimituksen poiminnat