Pauli Juhani Pitkänen

YT-neuvottelut Oulussa

Oulun paperia valmistavalla Stora Enson tehtaalla suunnitellaan linjamuutoksia. Kalevan mukaan yksi paperikone ja arkittamo suljettaisiin ja siiryttäisiin kraftlainerin valmistukseen. Tämä paperin valmistuksesta pakkauskartonkiin siirtyminen on arvioitu johtavan enintään 400 työpaikan vähenemiseen. Päällystetty hiomaparin kysyntä on vähenemään päin ja yt- neuvottelut koskettaa Stora Enson Oulu Oy:n noin 600 henkilöä.

 

----------------------------------

Lehtijutussa ei paneuduta taustasyihin tarkemmin, että mistä paperin kysynnän väheneminen johtuu. Metsäteollisuus kävi 10 vuotta sitten laajalla rintamalla yt-neuvotteluja, kun paperin kysyntä vähentyi, kun digitaalisuus valtasi alaa.

Tämä murroksen metsäteollisuudessa piti olla takanapäin, kun Äänekoskelle perustettiin  kaksi vuotta sitten uusi tehdas.

Kun menemme valuuttoihin, niin näemme sen, että Ruotsin kruunu on ollut erityisen halpa noin vuoden. Nyt 1€ on 10.472 Ruotsin kruunua. Kruunun halpuus vaikuttaa siihen, että Ruotsin kansainvälinen kilpailukyky paranee, myös metsäteollisuudessa.

Tämä ei voi olla vaikuttamatta Suomen menestykseen. Suomihan menettää euronsa takia kilpailukykyä Ruotsiin nähden. Kun tätä on jatkunut nyt noin vuoden ja alkaa näkyä Suomen viennissä niiltä osin, missä me olemme keskenämme kilpailussa. Ruotsin kruunu on nyt noin 8-12% Suomen euroa kilpailukykyisempi.

Suomen tulis irtaantua eurosta, taikka valuutatamme pitäisi olla +- 10 %:n vaihteluväli, niin sitten me pärjäämme Ruotsin kanssa.

Seitsemän tähden liike kantaa tästä huolta, toisin kuin vanhat puolueet.  Me emme halua rakentaa nuorillemme velkasuomea, vaan turvata menestyksen eväät heidän elämässään. Vaaleilla politiikan kautta Suomen suuntaa on mahdollista muuttaa. On muutoksen aika!!!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Meillä sanotaan olevan jäykät työmarkkinat. Se tekee meidän kilpailukyvystä heikon. Toisaalta euroon siirtyminen vei meiltä hyvin vahvan talouden ohjausvälineen eli rahapolitiikan. Jäljelle jäi ainoastaan valtion budjetin kautta tapahtuva talouden ohjaus, joka on heikko väline.

Meille sanotaan myös, että meidän pitää osata elää eurossa. Se kai tarkoittaa, että palkkoja pitäisi säädellä sen mukaan, mitä talous edellyttää. Viime kiky toteutettiin pitkän punnerruksen jälkeen niin, että osalta väestä palkkoja leikattiin väkipakolla. Toisten olisi pitänyt tehdä vastaava vapaaehtoisesti. Lopputulos ei oikein hyvältä vaikuttanut. Markka-aikaan kilpailukyvyn palauttaminen voitiin tehdä tasapuolisesti koskemaan kaikkia valuuttamuutosten avulla ilman edeltävää kaupankäyntiä.

Euro on synnyttänyt kaksi ongelmaa. Jäykille työmarkkinoille ei mahdeta enää mitään ja vientiä edistävät valuuttamuutokset ovat meidän ulottumattomissa. Meistä on tullut talouden suhteen ajopuu, kuten viimeiset reilut kymmenen vuotta ovat osoittaneet. Tuotanto ei kasva eikä investointeja tehdä. Parin vuoden kasvupiikki ulkomaiden vetämänä ei paljon lämmitä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Näinhän se on. Tämä ajopuu tarkoittaa sitä, että yhteisvaluutta johtaa kansantaloutta ja maan hallitus on sen juoksupoika, eli sopeuttaja. Tässä mielessä eduskuntavaaleilla talouden osalta euro-oloissa liikkumatila on pysyvän luontaisesti kapea.

Toimituksen poiminnat